فرایند تخمیر چای و تأثیر آن بر کیفیت چای

بازدید: 1,337 بازدید
فرایند تخمیر چای

امروزه چای سیاه، سبز و ترش هر کدام به شیوه‌ای خاص تهیه و تولید می‌شوند. برای استفاده از محصولات با‌کیفیت، خوش‌رنگ‌ و‌ خوش‌طعم لازم است بدانید تخمیر چای چیست و با چه فرایندهایی انواع مختلف این نوشیدنی به دست ما می‌رسند. چای سیاه از محبوب‌ترین نوشیدنی‌های جهان محسوب می‌شود. در فرایند تبدیل برگ سبز چای به چای سیاه، تخمیر یکی از فرایندهای مهم تولید آن است. این عمل در اثر واکنش‌های شیمیایی صورت‌گرفته بر روی چای، بوی گیاهی برگ سبز چای را به بوی گل تبدیل می‌کند.

فرایند تخمیر چای، روی رنگ چای هم اثرگذار است و رنگ سبز آن را به رنگ قهوه‌ای تیره یا روشن تبدیل می‌کند. در این مقاله سعی بر آن شده است تا در مورد تأثیر فرایند تخمیر بر کیفیت چای و خواص تخمیر در چای سیاه مطالب مفیدی در اختیار شما قرار دهیم. نکات مهم خرید چای ایرانی بسیار هستند؛ اما یکی از مهم‌ترین آن‌ها آشنایی با خاصیت و عطر‌وبوی چای‌ها است. در ادامه مطالب با ما همراه باشید.

فرایند تخمیر چای؛ مراحل و نحوه تولید چای

اگر شما از طرف‌داران سفت‌وسخت چای هستید، باید اطلاع داشته باشید که انواع چای از برگ یک گیاه به نام کاملیا سینسیس تهیه می‌شود. دلیل تفاوت انواع چای‌ها، در تهیه‌شدن از گیاهان مختلف نیست. شاید یک سؤال در ذهن‌تان ایجاد شود که بااین‌وجود، چگونه می‌تواند رنگ، عطروطعم انواع چای‌ها با یکدیگر متفاوت باشد؟ چطور می‌توان از یک برگ، هم چای سفید با طعمی لطیف و شیرین تولید کرد و هم چای سیاه با طعمی قوی و تلخ.

نحوه تولید چای تعیین می‌کند چه نوع چای و با چه خصوصیات ظاهری، طعم، خاصیت و حتی طبع به دست بیاید. فراوری چای مراحل مختلفی دارد که هر کدام از آن‌ها روی طعم، عطر و رنگ این نوشیدنی تأثیرگذار هستند. مراحل و نحوه تولید چای عامل مهمی در تعیین کیفیت چای محسوب می‌شود.

فرایند تخمیر چای

در استان‌های شمالی کشور زمین‌های وسیعی به کشت چای اختصاص پیدا کرده‌اند و پس از برداشت، کارخانه‌های زیادی به فراوری برگ‌های سبز چای مشغول هستند. از اواسط اردیبهشت‌ماه برگ‌های سبز گیاه را چای‌کاران می‌چینند، و به کارخانه انتقال می‌دهند. این برگ‌های تازه چیده شده پس از شستن وارد مرحله پلاس، فراوری مالش، تخمیر و در نهایت خشک‌کردن می‌شوند. این تغییرات در دستگاه‌های مختلف و تحت عنوان مراحل مختلف تهیه چای سیاه طی می‌شوند. محصول به‌دست‌آمده در نهایت در ریل سورتینگ قرار می‌گیرد و در بسته‌بندی‌های مختلف روانه بازار می‌شود.

مهم‌ترین مرحله در مورد تولید و عرضه نوشیدنی چای این است که محصول به‌دست‌آمده در مرحله تخمیر دچار فعل‌وانفعالات زیادی می‌شود و برگ‌ها از رنگ سبز به رنگ سیاه تغییر می‌کنند. از این مرحله به نام اکسیداسیون یا اکسایش یاد می‌شود. در کارخانه‌های تولید چای ایرانی تلاش می‌شود تا از اسانس و مواد معطر در تولید چای استفاده نشود.

تخمیر مرحله مهمی ‌از تولید چای سیاه است. فرایند تخمیر چای سبب می‌شود برخی ویتامین‌ها و ویژگی‌های مثبت به خواص چای افزوده شوند. فرایند تخمیر چای یک تغییر شیمیایی به‌حساب می‌آید. در واقع آنزیم‌های درونی گیاه در شرایط بسیار خاص دچار تحول می‌شوند. این شرایط ویژه شامل تنظیم میزان نور، دما و رطوبت در یک بازه زمانی مشخص است.

تاثیر فرایند تخمیر بر کیفیت چای

برای اینکه با تاثیر فرایند تخمیر بر کیفیت چای آشنا شوید در ادامه این مرحله از فراوری چای را بررسی می‌کنیم. پس از مرحله مالش برای فرایند تخمیر چای، برگ‌ها به یک اتاق تاریک وارد می‌شوند و انجام این واکنش شیمیایی اکسیداسیون در تاریکی مطلق صورت می‌گیرد. برگ‌های موردنظر حدود 2 الی 4 ساعت در دمای 21 الی 26 درجه و رطوبتی حدود بالای 90 درصد قرار می‌گیرند. لازم به ذکر است تغییر در هر کدام از این شاخصه‌ها سبب تغییر رنگ، کیفیت، عطروطعم چای می‌شوند.

میزان رطوبت، تنظیم دمای مناسب و مدت زمانی که‌برگ‌ها باید در فرایند تخمیر چای قرار بگیرند، از جمله عوامل مهم در اکسیداسیون صحیح به‌حساب می‌آیند. علاوه بر این میزان اکسیژن موجود که در این زمان باید در اطراف برگ‌های سبز وجود داشته باشد هم اهمیت زیادی دارد.

نظم و ترتیب هر کدام از این موارد سبب می‌شود ماده‌ای به نام تانن آزاد شود و خواص چای افزایش پیدا کند. در واقع کلروفیلی که در برگ‌های سبز چای وجود دارد، با یک‌سری آنزیم شکسته می‌شود و با آزادشدن تانن عطر، رنگ و مزه بی‌نظیر چای آزاد می‌شود که این‌ موارد همگی تأثیر فرایند تخمیر بر کیفیت چای هستند.

خواص تخمیر در چای سیاه

چای سیاه در فرایند تخمیر به تغییر و تحولات مفیدی می‌رسد که همین امر تاثیر فرایند تخمیر بر کیفیت چای محسوب می‌شود. خواص فرایند تخمیر چای سیاه شامل موارد زیر است:

  • گرفتگی عروق کرونر باعث ضعف عملکرد قلب می‌شود و عدم پمپاژ اصولی خون خطر مرگ ناشی از سکته قلبی را افزایش می‌دهد. مصرف صحیح این محصول موجب سلامت قلب می‌شود.
  • این نوشیدنی شفابخش از لخته‌شدن خون در رگ‌ها جلوگیری می‌کند.
  • نوشیدن اصولی چای و عدم افراط‌وتفریط در آن خستگی، استرس، فکر و خیال و افسردگی روحی را خنثی می‌کند.
  • یکی دیگر از فواید فرایند تخمیر چای این است که سیستم ایمنی بدن را تقویت می‌کند. چای سیاه با دیابت مقابله می‌کند.
  • مواد سمی‌‌ و مضر به کمک آنتی‌اکسیدان‌های موجود در چای از بدن دفع می‌شوند.
  • موجب پاکسازی دستگاه گوارش می‌شود.
  • تخمیر برگ‌های سبز، طبع چای را گرم می‌کند و خلط‌های مضر بدن با نوشیدن روزانه آن دفع می‌شود.
  • پلی‌فنول موجود در چای توسط جریان خون جذب می‌شود و بر عملکرد کبد و روده تأثیر می‌گذارد. به همین علت از تجمع چربی‌ها در بدن جلوگیری می‌کند و موجب کاهش وزن می‌شود.

فرایند تخمیر چای؛ بهترین نوع چای ایرانی

چای ایرانی یکی از باکیفیت‌ترین، مرغوب‌ترین و سالم‌ترین چای‌ها در جهان محسوب می‌شود. بهترین چای ایرانی چای سرگل و چای بهاره یا چین اول است. از ویژگی‌های بارز چای ایرانی می‌توان به عطروطعم قوی آن نسبت به سایر چای‌ها اشاره کرد. برای خرید چای ایرانی می‌توان به‌صورت مستقیم از کشاورز، مراجعه به فروشگاه‌ها یا ثبت سفارش‌های اینترنتی اقدام کرد. خرید چای‌ها به‌صورت بسته‌ای، کیسه‌ای و فله‌ای امکان‌پذیر است.

با اینکه چای سرگل به‌عنوان بهترین نوع چای در ایران شناخته شده و از غنچه بوته چای به دست می‌آید؛ اما انتخاب نوع چای بستگی به سلیقه مصرف‌کننده دارد. مصرف‌کننده می‌تواند بر اساس تلخی، زمان دم‌کشیدن و قیمت چای موردنظر خود را انتخاب کند. این که چای بهاره طعم و عطر بیشتری دارد باعث بی‌کیفیت بودن چای تابستانه و پاییز نمی‌شود و این نوع چای نیز طرف‌داران خود را دارد.

تأثیر فرایند تخمیر بر کیفیت چای

جمع‌بندی

برگ‌های سبز گیاه توسط چای‌کاران جمع‌آوری و برداشت می‌شوند. در مراحل بعدی خشک می‌شوند و به دست مصرف‌کنندگان می‌رسند. مهم‌ترین مرحله در بین این مراحل که به تخصص زیادی برای انجام‌دادن نیاز دارد، فرایند تخمیر چای است. در این مقاله توضیحات مفصلی در مورد فرایند تخمیر چای، تاثیر فرایند تخمیر بر کیفیت چای و در نهایت خواص تخمیر در چای سیاه داده شد.

دقت داشته باشید که حتماً از مرغوب‌ترین نوع این نوشیدنی آرام‌بخش استفاده کنید. برای اینکه بتوانید یک خرید مطمئن داشته باشید و باکیفیت‌ترین نوع چای ایرانی را خریداری کنید، وارد سایت مشهدبرنج شوید و با اطمینان محصول موردنظرتان را سفارش دهید. سلامتی شما، آرزوی ماست.

دسته‌بندی آشنایی با انواع چای
اشتراک گذاری
نوشته‌های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

سبد خرید

هیچ محصولی در سبد خرید نیست.

ورود به سایت