شیر برنج یا آش شیر یک نوع چاشت است که در شاهنامه فردوسی با نام شیربا نیز از آن یاد شده است. این غذای قدیمی از شیر و برنج تهیه میشود و در عین سادگی دسری کاملاً مغذی است. ارزش غذایی شیر برنج به دلیل مواد تشکیلدهنده آن بالا است و برای کودکان یک غذای کامل محسوب میشود.
شیر برنج بهصورت گرم یا سرد قابل سرو است. بهتر است در این غذای خوشمزه بهجای شکر از شیره و یا عسل استفاده شود؛ چرا که کالری شیر برنج بدون شکر برای هر صد گرم از آن 66 کالری است. بهبود تراکم استخوان، جلوگیری از بیماریهای مزمن و کاهش کلسترول خون از خواص شیر برنج برای سلامتی است که بزرگسالان میتوانند با استفاده آن بهعنوان میانوعده، سلامت قلب و تحکیم استخوانهای خود را تضمین کنند. در ادامه مطلب از مشهدبرنج با خواص بیشتر این دسر خوشمزه آشنا خواهید شد.
مهمترین خواص شیر برنج برای سلامتی
از نظر طب سنتی شیر برنج دارای طبیعتی ملایم و تر است. خوردن زیاد آن برای افراد با مزاج سرد و معده سرد و تر توصیه نمیشود؛ چراکه باعث بروز مشکلات گوارشی چون سنگینی معده، ترشکردن و صدای زیاد معده و رودهها میشود. البته استفاده آن با دارچین و عسل و رعایت میزان مصرف دیگر مشکلی نخواهد داشت
این دسر مغذی خواص فراوانی برای کودکان و بزرگسالان دارد و به رشد و ترمیم بافتهای بدن کمک میکند. برای اینکه ارزش غذایی شیر برنج بیشتر شود و خواص آن از بین نرود بهتر است همراه با آن شیره انگور، عسل و دارچین میل شود. برای آگاهی بیشتر از فواید این غذای لذیذ، خواص آن در ادامه آمده است.
- کمک به رشد کودکان و نوجوانان
- افزایش طول عمر و رطوبت رسان ملایم بدن برای افراد با مزاج خشک
- افزایش وزن و چاقی برای افراد لاغر
- مقوی و هضم آسان مناسب برای افرادی که مشکلات گوارشی و درد معده دارند
- تأمین کلسیم بدن، کمک به استحکام دندانها و پیشگیری از پوکیاستخوان چراکه حاوی ویتامین D به همراه آهن و منیزیم است و استفاده با شیره این خواص را افزایش میدهد.
- برنج که از ترکیبات اصلی این دسر است دارای پروتئین بوده و ترکیب آن با شیر میتواند پروتئین بدن را تأمین کند
- پیشگیری از سرطان
- تقویت سلامت قلب و عروق
- کنترل فشارخون
- رفع خستگی و گرسنگی
- رشد سلولهای مغزی
- افزایش انرژی به دلیل وجود کربوهیدرات
- افزایش سوختوساز بدن به دلیل دارابودن ویتامین
- تقویت سیستم ایمنی بدن به دلیل دارابودن آنتیاکسیدان
- کاهش کلسترول خون چرا که هیچگونه کلسترولی در شیر وجود ندارد
- نبود لاکتوز و هضم آسان
- صافی و درخشندگی پوست
- سلامت پوست و مبارزه با رادیکالهای آزاد پوست به دلیل دارابودن آنتیاکسیدان
-
برنج پاکستانی دانه بلند غزال کیسه ده کیلویی925,000 تومان
-
برنج پاکستانی دانه بلند کیهان کیسه ده کیلوگرمی920,000 تومان
-
محصول تخفیف خوردهبرنج عنبربو رستگار کیسه ده کیلویی733,000 تومان
ارزش غذایی شیر برنج
حذف شکر در پخت شیربرنج و اضافهکردن عسل یا پوره خرما ارزش غذایی شیر برنج را افزایش میدهد. در پخت شیر برنج مجلسی برای مقویتر شدن این ماده غذایی میتوان از مغزها مانند پسته و بادام استفاده کرد و با اضافهکردن دارچین و وانیل طبع شیر برنج را متعادل ساخت. مواد تشکیلدهنده شیر برنج شامل شیر، برنج و طعمدهندهها میشود. شیر منبع غنی کلسیم بوده و حاوی پروتئینهایی مانند کازئین و سروم و همچنین لاکتوز است که به احیای ذخایر گلیکوژن کمک میکنند و اسیدآمینههای ضروری موجود در آن نیز در فرایند ترمیمی بدن تاثیر گذارند.
برنج عنبربو سرشار از ویتامینهای گروه ب، آهن و کربوهیدرات بوده و به بدن انرژی میدهد و سوختوساز بدن را نیز افزایش میدهد. افزودن مغزهایی مثل بادام، پسته، گردو و فندق که منابع آهن هستند نهتنها باعث مغذیتر شدن این غذا و تقویت سیستم ایمنی بدن میشود؛ بلکه باعث هضم بهتر و گرفتن حالت سردی شیربرنج میشوند. استفاده از طعمدهندههایی مانند هل، گلاب، دارچین و وانیل مقوی و آرامبخش اعصاب هستند. یک فنجان از این پودینگ شامل درشتمغذیها و ریز مغذیها میشود که ارزش غذایی شیر برنج را میسازند. ارزش غذایی شیر برنج بهصورت زیر است:
مواد تشکیلدهنده اصلی | مقدار در هر 100 گرم |
انرژی (کالری) | 94 کیلوکالری |
کربوهیدرات | 14.65 گرم |
پروتئین | 4.06 گرم |
چربی | 2.02 گرم |
آب | 110.68 گرم |
فیبر | 0.05 گرم |
قند | 4.94 گرم |
کلسترول | 7.81 میلی گرم |
کالری شیر برنج بدون شکر
از مهمترین خواص شیر برنج برای سلامتی میتوان به افزایش طول عمر، روشنشدن پوست و رفع خستگی و گرسنگی اشاره کرد. مصرف این غذا در افراد گرممزاج محرک نیروی جنسی، مانع غلبه خون، اشتهاآور و چاقکننده است. بهتر است شکر را در دستور پخت این دسر حذف کرد و شیرینکننده طبیعی مانند عسل جایگزین آن ساخت، تا ارزش غذایی شیر برنج افزایش و کالری آن کاهش یابد. کالری شیر برنج بدون شکر 66 کالری برای هر 100 گرم است. این مقدار از شیر برنج دارای ارزش غذایی زیر است.
کالری شیر برنج بدون شکر | 66 کالری |
کربوهیدرات | 11.3 گرم |
پروتئین | 3.2 گرم |
چربی | 0.8 گرم |
فیبر | 0.4 گرم |
برای سوخت کالری موجود در 100 گرم از این دسر خوشمزه نیاز به 7 دقیقه دویدن و 18 دقیقه پیاده روی است. مواد معدنی و ارزش غذایی شیر برنج نیز به صورت زیر است:
ماده معدنی در هر 100 گرم | مقدار |
کلسیم | 118.88 میلی گرم |
آهن | 0.11 میلی گرم |
منیزیم | 15.64 میلی گرم |
فسفر | 102.85 میلی گرم |
پتاسیم | 148.74 میلی گرم |
سدیم | 45.91 میلی گرم |
روی | 0.63 میلی گرم |
مس | 0.02 میلی گرم |
منگنز | 0.20 میلی گرم |
سلنیم | 2.44 میکروگرم |
ارزش غذایی شیربرنج؛ طرز تهیه
شیر برنج دسری خوشمزه است که همه ردههای سنی آن را دوست دارند و برای همه وعدههای غذایی قابل سرو است. برنج از خانواده کربوهیدراتها است که به دلیل داشتن نشاسته در تأمین انرژی روزانه موردنیاز بدن نقش مهمی دارد و شیر نیز مقادیر قابلتوجهی از کلسیم، پروتئین، فسفر، ویتامین آ و ب را دارا است و به دلیل طعم مناسب و قیمت ارزان همیشه موردتوجه بوده است.
برای تهیه شیر برنج معمولاً از برنج نیمدانه استفاده میشود. تفاوت برنج نیم دانه و لاشه در قد و کاربرد آنها است. بهتر است برنج 1 یا 2 ساعت قبل پخت در آب خیسانده شود. یک پیمانه برنج خیسخورده را همراه با دو لیوان آب بر روی حرارت گذاشته تا برنج نرم و لعابدار شود. در این مرحله 2 پیمانه شیر به برنج اضافه میشود باید توجه داشت تا درب قابلمه جفت نشود و یک قاشق چوبی در آن گذاشته شود تا شیر سر نرود. در آخر پس از غلیظ شدن دسر به آن پودر هل و گلاب اضافه شود.
استفاده از شکر، مغزیجات، پودر دارچین و گل محمدی اختیاری است و به ذائقه هر کسی بستگی دارد. افراد میتوانند از شیره انگور یا عسل برای شیرینشدن شیربرنج استفاده کنند و ارزش غذایی شیر برنج را نیز افزایش دهند.
جمعبندی
وجود نام شیربا در شاهنامه نشاندهنده قدمت این غذای خوشمزه در میان ایرانیان است. این ماده غذایی یک میانوعده مغذی برای بزرگسالان و یک وعده کاملاً مغذی برای کودکان است. به دلیل بالابودن ارزش غذایی شیر برنج و هضم سریع آن این دسر برای روزهداران یک وعدهغذایی مناسب و مقوی است. برنج طبیعت سرشار از ویتامینها و شیر سرشار از کلسیم بوده پس باعث استحکام استخوانها و سلامت قلب میشود.
کالری شیر برنج بدون شکر کمتر است. با جایگزینکردن شیره و عسل بهجای شکر هم ارزش غذایی این پودینگ را بالا میبرد و هم طبع آن را معتدل میسازد. پیشگیری از سرطان، تقویت سیستم ایمنی بدن و کاهش کلسترول خون از خواص شیر برنج برای سلامتی است. وبسایت مشهد برنج عرضهکننده بهترین برنج ایرانی باکیفیت بالا و مرغوب است و در فروش محصولات بهصورت خرده و جزئی همان قیمت عمده کالا محاسبه میکند.