یکی دیگر از غذاهای خوش رنگ و لعاب ایرانی که با برنج پخته میشود مرصع پلو است که به دلیل رنگارنگی و خوش رنگی آن به جواهر پلو نیز معروف است. این غذا از قدیم الایام در ایران به طبخ میشده و الان هم در مجالس و مراسمات مهم به عنوان غذایی اصلی سرو میشود. مرصع پلو را میتوان هم با گوشت قرمز و هم با گوشت مرغ یا ماهی درست کرد. در ادامه طرز پخت مرصع پلو با مرغ مجلسی را با نکات مهم به شما آموزش میدهیم.
تهیه مرصع پلو
مواد لازم برای ۴ نفر | |
برنج | ۴ پیمانه |
سینه مرغ | ۴۰۰ گرم |
کشمش | نصف پیمانه |
زرشک | نصف پیمانه |
پیاز | ۳ عدد بزرگ |
خلال بادام | یک چهارم پیمانه |
خلال پسته | یک چهارم پیمانه |
خلال پوست پرتقال یا نارنج | یک چهارم پیمانه |
زعفران دم کرده | ۲ قاشق غذاخوری |
دارچین | نصف قاشق چایخوری |
آب لیمو ترش | ۲ قاشق غذاخوری |
نمک و فلفل سیاه و زردچوبه | به مقدار کافی |
روغن | به مقدار کافی |
فلفل دلمه ای | یک عدد متوسط |
ماست | ۵ قاشق غذاخوری |
شکر | به مقدار لازم |
مرحله اول
پیمانههای برنج را شسته و روی آنها آب میریزیم؛ به طوری که تا بالای دانههای برنج را آب بپوشاند. میگذاریم یک الی سه ساعت برنجها خیس بخورند.
مرحله دوم
گوشت مرغ را به صورت تکههای کوچک خرد کرده و و درون یک ظرف میریزیم. یک پیاز و فلفل دلمه را به صورت متوسط خرد کرده و روی مرغ ریخته، با کمی زعفران و آب لیمو و نمک و فلفل مزه دار میکنیم. روی کاسه را میپوشانیم و داخل یخچال میگذاریم.
مرحله سوم
هنگامی که منتظریم برنج ما خیس بخورد و تکههای کوچک مرغ مزه دار شوند، خلالهای بادام و پسته را در گلاب میگذاریم تا خیس بخورند و زرشک ها را هم در آب میریزیم.
مرحله چهارم
خلالهای پوست پرتقال را در آب جوش میگذاریم تا کمی بجوشد و در میآوریم. ۳ مرتبه این کار را تکرار میکنیم تا تلخی پوست پرتقالها گرفته شود. در آخر پوست پرتقالها را با دو قاشق شکر تفت میدهیم.
مرحله پنجم
یکی دیگر از پیازها را به صورت نگینی خرد کرده و روی شعله میگذاریم و با روغن تفت میدهیم تا طلایی شوند. تکههای مرغ را از داخل یخچال بیرون آورده، از موادش جدا کرده و به پیازهای طلایی شده اضافه میکنیم. زردچوبه و دارچین و کمی زعفران هم به آنها اضافه میکنیم و کمی زمان میدهیم تا مرغها پخته شوند. در صورت نیاز نصف لیوان آب هم اضافه میکنیم. نمیخواهیم آبدار باشد، همین که کمی آب داشته باشد تا مرغها پخته شود کافی است.
مرحله ششم
قابلمهی مناسبی را آب میکنیم و روی شعله میگذاریم. پس از جوش آمدن آب، برنج را داخل آن میریزیم و به صورت چلو برنج را درست میکنیم؛ یعنی بعد از اینکه برنجها کمی در آب جوشیدند و دانههای برنج کمی نرم شدند آنها را آبکش میکنیم. درون قابلمهی شسته شده مقداری ماست و روغن و کمی زعفران ریخته و یک کفگیر برنج را با آن مخلوط میکنیم و بقیه برنج را روی آن ریخته و اجازه میدهیم دم بکشد.
مرحله هفتم
ماهیتابه را روی شعله گذاشته و کمی روغن در آن ریخته و هر گوشه آن به صورتی که مواد باهم مخلوط نشوند کشمش، زرشک، خلال بادام و پسته ریخته و تفت میدهیم.
مرحله هشتم
برنج دم کشیده را داخل ظرفی ریخته و مواد را به صورت جدا جدا روی برنج میریزیم و آن را به دلخواه تزئین میکنیم. مرصع پلوی ما آماده است، نوش جان.
برای مطالعه مقاله «معرفی برنج ایرانی» کلیک کنید.
نکته طلای
برای پخت مرصع پلو بهتر است از برنج ایرانی استفاده کنید و آن را به صورت کته درست نکنید.
تفاوت مرصع پلو با شیرین پلو در مخلوط کردن مواد آنها با برنج است. در شیرین پلو مواد را بین برنج ریخته و با برنج دم میکنیم. همچنین در شیرین پلو هویج هم میریزیم؛ البته میتوان در مرصع پلو هم از هویج استفاده کرد.
سخن آخر
برای طبخ تمامی پلوها و غذاهایی که با برنج پخته میشوند نیاز به برنج مرغوب و خوش طبخ داریم که در برابر هزینهای که میکنیم از کیفیت و مرغوبیت برنج مطمئن باشیم. شما عزیزان میتوانید برای تهیه برنج ایرانی، برنج پاکستانی و برنج هندی با تمام استانداردهای لازم به فروشگاه مشهد برنج سر بزنید.
سلام خیلی مقاله کامل و جذابی بود
سلام من طبق این مقاله غذا رو درست کردم واقعا عالی شد