چای سیاه متداولترین و پرمصرفترین نوع چای در سراسر دنیا است که از گیاه کاملیا سیننسیس به دست میآید. بهصورت کلی میتوان بیان کرد که تمام چایها از یک گیاه مشترک هستند که تنها در روش تولید با یکدیگر متفاوت میشوند. ازاینرو خواص چای سیاه با روش تولید متفاوت منحصربهفرد است. قدمت چای سیاه بیش از 500 سال است که در ابتدا بهعنوان خواص دارویی و باگذشت زمان، چای سیاه بهعنوان یک نوشیدنی محبوب مورداستفاده قرار گرفت.
چای سیاه با مزاج گرم و خشک که یکی از محبوبترین چایها در میان مردم ایران است، دارای طعم تلخ و قوی است و بیشترین مقدار کافئین را در میان چایها دارد. این نوع چای میتواند انرژیبخش مناسبی باشد و برای کمک به تقویت حافظه بسیار مفید است. طبع چای سیاه گرم است و از آن جایی که فواید چای سیاه با طبع گرم برای بدن زیاد است، مورداستفاده اکثر مردم دنیا قرار گرفته است. در این مقاله از وبسایت مشهدبرنج قصد داریم اطلاعات مفید و کاربردی در خصوص چای سیاه در اختیارتان قرار دهیم.
طبع چای سیاه
قبل از اینکه در مورد طبع چای سیاه صحبت کنیم باید گفت چای سیاه حاوی مجموعهای از ترکیبات شیمیایی مفید بهدستآمده بعد از اکسیداسیون است. برگهای چای سیاه حاوی فلاونوئید، پلیفنل، کاتچین، تانن و کافئین است. چای سیاه آنتیاکسیدان و ویتامین c و e فراوانی دارد و همچنین سرشار از کلسیم و منیزیم و پتاسیم است. نکته حائز اهمیت در نوشیدن چای مصرف قند و شکر است که باید دقت کنیم در خوردن آن زیادهروی نکنیم؛ زیراکه مصرف بالای قند و شکر باعث بیماریهای زیادی از جمله دیابت میشود.
این نوشیدنی نشاطآور و انرژیبخش سالها است که بهعنوان محبوبترین گونه چای، در سراسر جهان مورداستفاده مردم قرار گرفته است. نتهای طعمی چای سیاه به علت اکسیداسیون بالایی که متحمل میشوند، طعمی قوی مانند طعم دودی، خاکی و مالت، رایحهای مطلوب پیدا میکنند. از طرف دیگر، کافئین بالای آن و از طرفی طعم دلنشین چای سیاه، باعث محبوبیت آن بین تمامی سنین شده است. از نظر مکتب طب سنتی ایرانی طبع چای سیاه گرم و خشک است. یعنی انواع نوشیدنی گرم چای اعم از چای سیاه، چای سبز، چای سفید و غیره طبع گرم و خشک دارند. بنا بر نظر حکیم عقیلی خراسانی، طبع چای گرم و خشک در مرحله دوم است و اینکه برخی به جهت تسکین عطش و کاهش حرارت و التهاب داخلی بدن، آن را سرد دانستهاند، اصلاً درست نیست.
معرفی طبع چای ها
در مورد طبع انواع چای باید گفت هر مدل از چایها طبعهای متفاوت گرم، سرد و خنک دارند. در این قسمت میخواهیم به بررسی این موضوع بپردازیم که طبع کدام چای گرم، طبع کدام چای سرد و طبع کدام چای خنک است.
1. طبع چای سیاه محبوب ترین چای ها
چای سیاه با مزاج گرم و خشک که یکی از محبوبترین چایها در میان مردمان ایران است، دارای طعم تلخ و قوی با طبع گرم است و بیشترین مقدار کافئین را در میان چایها دارد. این نوع چای انرژی ازدسترفته را تأمین میکند و برای کمک به تقویت حافظه مفید است. طبع چای سیاه گرم است؛ اما اگر همین چای سیاه با خوراکیهای دیگری که طبع گرم دارند؛ مانند زنجبیل، عسل و دارچین دم شود، طبع گرم آن چندبرابر میشود و برای تقویت سیستم ایمنی بدن بسیار مفید است.
2. چای سبز
چای سبز دارای طعم تلخ و معطری است. این نوع چای دارای خواص آنتیاکسیدانی و انرژیبخشی است و میتواند به بهبود عملکرد مغز کمک کند. طبع چای سبز سرد است و بهعنوان یک نوشیدنی خنککننده معروف است و بهتر است در فصول گرم بیشتر استفاده شود.
3. چای زرد
چای زرد دارای طعم ملایم و متعادلی است و بین چایهای سبز و سفید قرار میگیرد. این نوع چای دارای خواص آنتیاکسیدانی قوی بوده و میتواند برای تقویت سیستم ایمنی بدن مفید باشد. طبع چای زرد مانند طبع چای سیاه، گرم است. این نوع چای در طب سنتی بهعنوان یک گرمکننده شناخته و استفاده میشده است.
4. چای با طبع سرد جازمین
چای جازمین دارای طعم معطر، ملایم و خوشبو و بر خلاف طبع چای سیاه، با طبع سرد است و معمولاً با جوانههای گل جازمین تهیه میشود. این چای همانند چای سبز سرشار از آنتیاکسیدان است و به حفظ سلامتی بدن کمک میکند. چای جازمین میتواند به افزایش آرامش و کاهش استرس کمک کند.
5. چای زنجبیل با طبع گرم
چای زنجبیل دارای طعم تندوتیز است و معمولاً با اضافهکردن عصاره زنجبیل به چای سبز تهیه میشود. این نوع چای میتواند به بهبود سیستم ایمنی بدن و کاهش علائم سرماخوردگی کمک کند. دمنوش یا چای زنجبیل را میتوان یکی از گرمترین چایهای موجود دانست؛ زیراکه طبع چای زنجبیل از طبع چای سیاه گرمتر است.
6. چای سفید
چای سفید دارای طعم و طبع ملایم، متعادل و خنک است و کمترین میزان کافئین را در میان چایها دارد. این نوع چای میتواند برای کمک به حفظ جوانی پوست و بهبود سلامت پوست مفید باشد.
خواص چای سیاه با مزاج گرم و خشک
طبیعت و مزاج چای در درجه دوم گرمی و خشکی قرار دارد؛ ازاینرو مصرف آن در زمانهای مناسب، سودمندتر خواهد بود. طعم و عطر منحصربهفرد چای سیاه، تنها دلیل محبوبیت آن بین افراد نیست. خواص چای سیاه از گذشته تا به امروز مورداستفاده طب سنتی قرار گرفته و باگذشت زمان، خواص آن بهصورت علمی اثبات شده است. مصرف چای کم رنگ بر خلاف چای پررنگ، مزایای بسیار زیادی دارد. در ادامه به معرفی 10خواص منحصربهفرد چای سیاه خواهیم پرداخت که عبارتاند از:
-
برنج پاکستانی دانه بلند غزال کیسه ده کیلویی915,000 تومان
-
محصول تخفیف خوردهچای معطر احمد – 500 گرمقیمت اصلی 319,900 تومان بود.303,000 تومانقیمت فعلی 303,000 تومان است.
-
برنج پاکستانی دانه بلند کیهان کیسه ده کیلوگرمی915,000 تومان
1. افزایش انرژی
چای سیاه جایگزینی مناسب برای قهوه و نوشیدنیهای انرژیزا به شمار میرود؛ چرا که نهتنها یک نوشیدنی بدون قند و چربی یا کمکالری است؛ بلکه کافئین بالایی دارد که باعث افزایش تمرکز و هوشیاری میشود. نوشیدن چای سیاه در صبحانه، به افزایش انرژی روزانه شما کمک خواهد کرد. از طرفی درصورتیکه با تلخی قهوه موافق نیستید، کافئین بالای چای سیاه شما را راضی خواهد کرد. گرم بودن طبع چای سیاه باعث خاصیت انرژی بخشی آن میشود.
2. کاهش فشار خون و بیماریهای قلبی
مصرف منظم و طبع چای سیاه که گرم و خشک است، میتواند باعث کاهش بیماریهای قلبی شده و بهسلامت قلب کمک کند. این چای بهخاطرداشتن آنتیاکسیدانهایی مانند فلاونوئیدها میتواند باعث کاهش فشارخون، کاهش کلسترول بد خون و کاهش خطر حملههای قلبی شود. در نظر داشته باشید مصرف بیرویه ممکن است باعث افزایش فشارخون شود.
3. سلامت پوست و مو
جدا از بحث گرم بودن چای سیاه، تحقیقات نشان داده است که به علت داشتن مقدار زیادی تانن، عصاره چای سیاه برای حفظ سلامت مو بسیار مؤثر است. تانن یک نوع از آنتیاکسیدانهاست که اثر رادیکالهای آزاد را مهار میکنند و باعث سلامت مو میشود. از دیگر خواص چای سیاه میتوان به تافلاوین اشاره کرد که میتواند رنگدانههای مو را تقویت کرده و از روند سفیدشدن مو جلوگیری کند. علاوه بر این، وجود آنتیاکسیدان بالا در چای سیاه میتواند مانع پیری زودرس پوست شود. کافئین موجود در چای سیاه نیز میتواند باعث کاهش پف چشم شود و پوست اطراف چشم را سفت کند.
4. سلامت روده ها
چای سیاه با تقویت رشد باکتریهای مفید روده به وسیله پلیفنولهای موجود در این چای، بهسلامت روده کمک میکند و همچنین باعث تقویت سیستم ایمنی میشود. طبع چای سیاه گرم است و مصرف روزانه یک فنجان آن به بهبود عملکرد دستگاه گوارش کمک میکند.
5. خواص چای سیاه مقابله با سرطان
چای سیاه با مزاج گرم و خشک به علت داشتن آنتیاکسیدانهایی چون پلیفنول و همچنین کاتچینها شانس ابتلا به برخی سرطانها را کاهش میدهد و از رشد سلولهای سرطانی جلوگیری میکند. تحقیقات نشان میدهد زنانی که روزانه چای سیاه مینوشند، از ابتلا به سرطان تخمدان در امان میمانند.
6. کاهش استرس
طبع چای سیاه به علت گرمبودن آن و داشتن اسیدآمینه تیانین خاصیت آرامبخشی دارد. نوشیدن چای سیاه در طول روز به کاهش استرس و افزایش تمرکز و آرامش کمک میکند. بعد از یک روز خستهکننده میتوانید در کنار دوستان یا خانواده با صرف یک فنجان چای، خود را گرم و آرام کنید.
7. کاهش وزن
نوشیدن چای سیاه به طور منظم میزان کلسترول خون را کاهش میدهد و با ازبینبردن اشتهای کاذب، منجر به کاهش وزن و لاغری میشود. همچنین به علت دارابودن کافئین بالا، متابولیسم بدن را افزایش میدهد و باعث چربیسوزی میشود. ناگفته نماند که گرم بودن طبع چای سیاه در زمینه لاغری بیتأثیر نیست.
8. تنظیم قند خون و سلامتی دهان و دندان
تحقیقات نشان میدهد اشخاصی که روزانه 1 الی 2 فنجان چای سیاه مینوشند، کمتر به دیابت نوع 2 مبتلا میشوند. چای سیاه با افزایش فعالیت انسولین در بدن باعث کاهش بیماریهای دیابتی میشود. انجمن تحقیقات سلامت تجارت چای نشان میدهد که پلی فنولهای موجود در چای سیاه میتواند باکتریهای دهان و دندان را از بین ببرد و گرمی طبع چای سیاه، باعث سلامت دهان و دندان شود.
9. کمک به بهبود سیستم گوارش و کاهش آلزایمر
نوشیدن چای سیاه یک ساعت پس از صرف غذا، میتواند معده را گرم و به ترشح اسید معده کمک کرده و هضم غذا را آسان کند. همچنین به علت دارابودن خواص ضدمیکروبی، مواد مضر روده و معده را از بین میبرد. آنتیاکسیدانها و کاتچینهای موجود در چای سیاه با افزایش سطح هوشیاری، باعث محافظت از مغز در برابر بیماریهایی مانند آلزایمر میشود. از طرفی کافئین موجود در چای سبب افزایش تمرکز و بهبود عملکرد مغزی میشود. ازآنجاییکه طبع چای سیاه گرم است، از سردی مغز و ضعف حافظه جلوگیری میکند.
فواید چای سیاه با طبع گرم برای بدن
نوشیدن یک فنجان چای پس از غذاهای سنگین و پرچرب، به برطرفکردن زیانهای آن کمک مؤثری میکند و موجب احساس راحتی و سبکی معده میشود. همچنین طبع چای سیاه گرم است و بهخاطر مزاجی که دارد، اخلاط لزج را از مسیرهای که در آن تجمع کردهاند، پاک میکند. نوشیدن چای انسدادهای عروقی و مجاری بدن را بازکرده و تشنگی کاذب را برطرف میسازد.
این امر همچنین باعث افزایش ترشح عرق و ادرار میشود؛ پس به دفع مواد زائد کمک میکند. از دیگر خواص مفید چای میتوان به تسکین سردرد، تصفیه خون و بهترشدن رنگ چهره، پاکشدن معده و مغز و کاهش بوی بددهان و افزایش نشاط بدن و همچنین بهبود خواب اشاره کرد.
جمعبندی
باتوجهبه مطالب فوق در خصوص طبع چای سیاه، میتوان گفت که این چای باعث معتدل شدن مزاج، تقویت سیستم ایمنی بدن و تقویت اندامهای بدن میشود. چای سیاه با مزاج گرم و خشک موجب تقویت قوای جنسی در افرادی که طبع سرد و تر دارند میشود.
همانطور که در قسمت خواص گفته شد، فواید چای سیاه با طبع گرم برای بدن بسیار زیاد است بهطوریکه توصیه میشود روزانه حداقل یک فنجان چای بعد از غذا میل شود. انواع چایهای باکیفیت در سایت مشهد برنج، باکیفیت عالی، عطروطعم خوب و دلپذیر قابل سفارش هستند. شما میتوانید برای مشاهده و ثبت سفارش انواع محصولات مرغوب و ارگانیک، به فروشگاه اینترنتی مشهد برنج مراجعه کنید و محصول موردنظر خود را خریداری نمایید.