تشخیص برنج تازه و اصل، کار سادهای نیست؛ به این دلیل که بافت برنجها تقریباً یک شکل است. این مشکل بیشتر درمیان برنجهای ایرانی است. با افزایش قیمت برنج نیز، بسیاری از سود جویان قصد دارند تا با فروش برنجهای کهنه، سود بیشتری به دست بیاورند.
روشهای تشخیص برنج اصل و خوب فراوان است که میتوان گفت برای تشخیص برنج ایرانی مرغوب، نداشتن خرده برنج، رنگ سفید برنج، یکدست بودن برنج، سفت و نرم بودن برنج و رگه داشتن یا نداشتن برنج، را در نظر باید گرفت.
با وجود راههای ذکر شده، مؤثرترین و بهترین راه تشخیص برنج خوب ایرانی، پخت آن است که کف کردن، له شدن، آب کشیدن و با توجه به شناخت و تجربیات قبلی، میتواند در خرید برنج خوب و مرغوب کمک خوبی باشد.
برای مطالعه مقاله طرز تهیه شیر برنج مجلسی کلیک کنید.
برنج تازه چیست؟
برنجتازه به برنجهایی گفته میشود که در برداشت سال جدید بعد از مراحل طی شده در شالیکوبی آنها را فراوری و در بستهبندیها مختلف وارد بازار میکنند.
دانههای برنجتازه در ابتدای برداشت دارای مقدار آب و رطوبت است. اما به مرور زمان با خشک شدن دانهها و انبار کردن آن این آب و رطوبت از بین میرود.
فصل برنج تازه چه زمانی است؟
فصل برنج تازه در زمان مشخصی نیست و بستگی به نوع برنج دارد. اگر برنجتازه مربوط به کشتهای اول باشد، زمان کاشت آنها از فروردین ماه آغاز میشود و در پایان تیر ماه (برنجهای زودرس مانند هاشمی، طارم) است. ولی اگر برنج دیررس باشد، مانند برنج شیرودی، ندا و برنج فجر در پایان شهریور ماه برداشت انجام میشود و بعد از مدتی کوتاهی با طی کردن مراحل شالیکوبی وارد بازار میشوند.
اما اگر برنجتازه مربوط به کشتهای دوم باشد، کشت آن از ماه مرداد شروع میشود و در پایان آبان ماه برداشت آن صورت میگیرد و بعد از طی کردن مراحل شالیکوبی وارد بازار میشود.
راههای تشخیص برنج تازه از کهنه
برای اینکه بتوانید برنج تازه را از برنج کهنه تشخیص دهید، باید مواردی را رعایت کنید. از جمله این موارد:
۱- عطر و طعم برنج
عطر و طعم برنج یکی از راههای تشخیص برنج تازه از کهنه است. برنج خوب ایرانی طعم و عطر خوبی دارد و این ویژگی باعث شده تا آن را از برنجهای برنجهای خارجی و کم کیفیت متمایز کند. برای تشخیص این نوع برنج، مقداری از آن را در بین دو کف دستتان قرار دهید و آن را رها کنید، باید در این حین بوی خوش آن به مشامتان برسد.
البته بعضی از سود جویان، با ریختن مقداری از برنجهای اصیل در برنجهای بیکیفیت، باعث به اشتباه افتادن شما میشوند. برای تشخیص این حیله باید شما چند دانه از آن را بردارید و به آن فوت کنید تا از گرد برنج آن خلاص شوید. سپس آن چند دانه را داخل دهان خود بگذارید. اگر طعم خوب و مطبوعی نداشت، برنج خوبی نیست.
۲- رطوبت داشتن برنج
رطوبت داشتن برنج، یکی دیگر از راههای تشخیص برنجتازه از کهنه است. برنج تازه به این دلیل که از شالیزار به تازگی برداشته شده، از رطوبت نسبتاً بالایی برخوردار است. همچنین درصد آمیلوز آن خیلی بالاتر از برنج کهنه میباشد. دلیل شفته شدن برنج نو و تازه نیز به خاطر آمیلوز موجود در برنج است.
همچنین باعث میشود برنج به هم بچسبد و اگر میزان آمیلوز بسیار باشد، موجب شفته شدن و چسبیدن بیشتر برنج خواهد شد. هر چه برنج کهنهتر باشد درصد آمیلوز پایین تری در آن موجود است و نیز از کیفیت پخت بالاتری برخوردار است.
۳- یکدست بودن برنج
یکی دیگر از از راههای تشخیص، یکدست بودن برنج است. دانههای یک برنج مرغوب و تازه، کامل است و نیم دانه و خرده ندارد. هر چه دانههای برنج کاملتر باشد، برنجتان با کیفیتتر است.
۴- ظاهر برنج
ظاهر برنج، یکی دیگر از راههای تشخیص است. برنج نو و تازه شکل ظاهری شفاف و بلوری دارد. اما این در حالی است که برنج کهنه ظاهری کدر و نیمه بلوری دارد. همچنین برنج مرغوب تازه نسبت به برنج کهنه درخشان تر است.
۵- قیمت برنج
قیمت برنج نیز، یکی دیگر از راههای تشخیص میباشد. برنج تازه قیمت کمتری از برنج کهنه دارد و قیمت برنج کهنه بیشتر است.
نحوه آبکش کردن برنج تازه
بهترین حالت پخت و طبخ این نوع برنج به این صورت است که دانههای برنج در حال جوشیدن را به حالت کمی نیم پز آن را آبکش کنید. سپس بعد از آبکش کردن آن، اجازه دهید برنجتان بدون دم کنی دم بکشد.
بعد از آن، به محض به بخار افتادن برنج درب قابلمه را بردارید تا بخار خارج شود. سپس دم کنی را بگذارید تا به صورت کامل برنج دم بکشد. اگر به این شیوه برنجتان را طبخ کنید، برنجتان شفته نمیشود و همچنین مغز پخت نیز میشود.
کشت اول مقوی تر است یا کشت دوم؟
اگر ملاک تان عطر و بوی برنج است، برنج کشت دوم بخرید. به این دلیل که نسبت به برنج کشت اول از عطر و بوی بیشتری برخوردار است. کشت اول برنج در فروردین ماه و برداشت آن نیز در مرداد است. اما کشت دوم برنج در فصل پاییز و آبان انجام میشود. به این دلیل که کشت دوم از کشت اول بیشتر طول میکشد و همچنین کشت دوم از باران پاییزی و آفتابش استفاده میکند، از سلامت و عطر و طعم بیشتری برخوردار است. البته لازم به ذکر است که این نوع کشت قیمت بالاتری نسبت به کشت اول دارد.
روشهای تشخیص برنج اصل
- برنج ایرانی را خیس کنید. اگر بعد از گذشت ۴ الی ۵ روز برنجتان کپک زد، اصل است. اما اگر کپک نزد، غیر اصل است.
- برنج اصل و مرغوب ایرانی را اگر روی آتش بگیرید برشته میشود. اما برنج خارجی آتش میگیرد و دود میکند.
- همچنین برای اطمینان میتوانید، مقداری برنج را داخل شیشهای بزارید و در معرض نور خورشید قرار دهید. اگر برنج شما کپک زد، برنج اصل است.
- مقداری برنج را داخل آب بریزید. اگر برنج درون ظرف آب ته نشین شد این برنج، برنج اصل ایرانی است.
خرید برنج
برای خرید انواع برنجهای ایرانی و پاکستانی، سعی کنید به فروشگاهها و مراکز خرید معتبری مراجعه کنید. همچنین اگر قصد خرید اینترنتی برنج را دارید، میتوانید فروشگاه مشهد برنج را برای خرید خود انتخاب کنید. این فروشگاه بهترین و باکیفیت ترین برنجها را در اختیار مشتریان خود میگذارد تا از خرید خود مطمئن و راضی باشند.
سخن پایانی
در این مقاله به بررسی برنج تازه و تشخیصش از برنج کهنه پرداختیم. همانطور که گفته شد، برنج نو و تازه از رطوبت بالایی برخوردار است که برای پخت و نگهداریاش، با مشکل رو به رو هستیم. اما برنج کهنه به علت خشک بودن آن به هنگام پخت به خوبی قد میکشد و شفته نمیشود.