برنج خزر جزء پرمحصولترین برنج شمال است که از تغییر ژنتیکی برنجهای ایرانی به دست آورده میشود. برای اولینبار این برنج توسط مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر مورد آزمایش قرار گرفته بود و برای کشت و برداشت به کشاورزان سپرده شد. این محصول شباهت بسیار زیادی با برنج صدری و برنج طارم دارد. قیمت پایین آن باعث شده است که تاجران برنج، آن را با برنج خوشعطر طارم مخلوط کنند. هرکسی نمیتواند برنجخزر و برنج طارم را تشخیص دهد؛ اما پس از پخت متوجه کیفیت آن میشوید در این مقاله خواص و ویژگیهای این محصول را به شما عزیزان خواهیم گفت. پس با ما همراه باشید.
برنجخزر در کدام استانها کشت میشود؟
برنج خزر بیشتر در استان گیلان و شهرهای آستانه و تالش کاشته میشود. در برخی از نقاط مازندران به دلیل انطباقپذیری بالای آن نمیشود بهصورت مداوم به کشت این محصول پرداخت و باید بافاصله زمانی مشخص این کار را انجام داد.
برنجخزر چه ویژگیهایی دارد؟
این برنج فاقد عطر و بوی خاصی است و پس از پخت کمی سفت است به همین دلیل پیشنهاد نمیشود در مجالس و مهمانیها استفاده کنید. طول این دانه ۷.۳۹ میلیمتر، طول دانه پخته آن ۹.۹۱ میلیمتر و عرض آن ۱.۹۱ میلیمتر است. رنگ کدر تیره است و سطح آن گچی است. این برنج پس از پخت مثل دیگر ارقام کیفی خوشپخت نبوده و کمی سفت و عطر و بوی خاصی نیز ندارد و در مقایسه با انواع طارم، چاق و کدرتر است؛ ولی در ارقام پرمحصول از کیفیت بسیار خوبی برخوردار است. پروتئین دانه خزر تقریباً (52/9 درصد) است. شباهت ظاهری برنجخزر با برنج طارم باعث شده است در بازار برنجهای باکیفیت پایینتر با اسم برنج طارم فروخته شود، پس مراقب فروشندگان باشید که چه نوع برنجی را به شما معرفی میکنند.
نحوه تشخیص برنجخزر و برنج طارم
شکل برنج خزروبرنج طارم کاملاً مشابه یکدیگر است و تشخیص آنها کنار هم کار آسانی نیست. کشاورزان برای برنج یکضرب المثل دارند که میگویند: برنج مرغوب را قابلمه مشخص میکند. اگرچه ظاهر برنجخزربا برنج طارم یکی است؛ ولی ذات این دو متفاوت است زیرا برنج طارم برنجی مرغوب و باکیفیت بسیار بالایی است بهطوریکه پس از پخت بیشتر از 12 میلیمتر قد میکشد، همچنین بعد از سردشدن این برنج نرمی خود را حفظ میکند و بلافاصله خشک نمیشود. برنج طارم و برنج هاشمی بعد از گرمشدن بدون نیاز به روغن مجدد، نرم میشوند. باتوجهبه توضیحاتی که دادیم اگر میخواهید بدانید برنج شما برنج شمال است یا برنج طارم، کافی است از هرکدام از آنها به مقدار یک پیمانه پخت کنید پس از انجام این کار نرمی و کیفیت هرکدام از آنها را مشاهده میکنید که اگر نرم و دارای عطروطعم خاصی بود بی شک طارم هست و غیر این از انواع برنجخزر است.
برای مطالعه مقاله «برنج سبوسدار» کلیک کنید.
روش تشخیصدادن برنجی که مخلوط خزر و طارم است
اگر این دو نمونه برنج اگر باهم مخلوط شود، دیگر تشخیصدادن آنها بهآسانی نیست بهاینعلت که حتی بعد از پخت هم عطر برنج طارم، کم عطری برنج خزر را پوشش میدهد، اما راههای دیگری هم وجود دارد که بعد از پخت تشخیص بدهید که برنج شما مخلوط است یا نیست.
اولین نکتهای که باید در نظر بگیرید این است که برنجخزر و طارم در حالت طبیعی یک اندازه هستند ولی برنج طارم بعد از پخت قد بیشتری میکشد به صورتی که 2 الی 4 میلیمتر از برنجخزر بلندتر میشود. در نتیجه میتوانید متوجه شوید که اگر بعد از پخت برنج شما یکدست قد نکشید و کوتاه و بلند داشت این برنج ترکیب دو برنج شمال و طارم است. راهحل دوم این که برنج را پخت کنید و اجازه دهید تا سرد شود. اگر بعد از 5 ساعت بعضی از دانهها سفت شدند و بعضی دیگر هنوز نرم بودند. یعنی برنج شما ترکیبی است.
سخن پایانی
بعضی از تجار برنج، برای سود بیشتر برنج خزر را با برنج طارم مخلوط و در بازار عرضه میکنند و کمتر کسی متوجه این موضوع میشود، در این مقاله راهکارهایی را برای تشخیص انواع برنج شمال گفتیم انشاءالله که بهره برده باشید. شما میتوانید برای خرید برنج به فروشگاه اینترنتی مشهد برنج مراجعه کنید. مشهد برنج انواع برنج ایرانی، برنج هندی و برنج پاکستانی را در اختیار شما عزیزان قرار داده است.