آشپزی

طرز تهیه “شله‌ زرد نذری” به همراه نکات کلیدی

طرز تهیه “شله‌ زرد نذری” به همراه نکات کلیدی

طرز تهیه “شله‌ زرد نذری” به همراه نکات کلیدی

شله زرد، یکی از دسرها و شیرینی‌جات ایرانی است که معمولاً در مراسم‌های مختلفی مثل افطار و یا مناسبت‌های مختلف به عنوان نذری پخته می‌شود و با آن از مهمانان پذیرایی می‌شود. شله زرد حاوی انواع ویتامین‌های A, C, D، گروه ویتامین‌های B مانند B۱, B۲, B۶، پروتئین، کربوهیدرات، فیبر، آنتی‌اکسیدان، کلسیم، آهن، اسید فولیک، سلنیوم، منیزیم، پتاسیم و فسفر است. تاریخچه اولین شله زرد به کشور چین بر می‌گردد که در این کشور اما نه به شکل امروزی این دسر محبوب و پرطرفدار شناخته شد. بنابراین در این مقاله قصد داریم به طرز تهیه شله زرد نذری به همراه فوت و فن‌های خوشمزه‌تر شدن، بپردازیم پس با ما در قسمت مشهدبرنج بلاگ همراه باشید.

زرد نذری 300x160 - طرز تهیه “شله‌ زرد نذری” به همراه نکات کلیدی

مواد لازم برای تهیه شله زرد نذری برای 20 و 150 نفر
مواد اولیه تعداد نفرات: 20 نفر تعداد نفرات: 150 نفر
برنج نیم دانه 2.5 پیمانه 3.5 کیلو گرم
شکر 5 پیمانه 7 کیلو گرم
آب 15 پیمانه 75 پیمانه
کره 100 گرم 350 گرم
گلاب 1.5 پیمانه 2.5 پیمانه
هل به میزان لازم به میزان لازم
زعفران به میزان لازم 2 مثقال
خلال بادام 250 گرم 1 کیلوگرم

 

طرز تهیه شله زرد نذری:

1- در ابتدا برنج را 2 الی 3 بار با آب سرد بشویید و آن را به مدت 24 ساعت در آب خیس کنید. در صورتی‌ که زمان مناسب برای این کار را نداشتید، برنج را از 6 ساعت قبل در آب بخیسانید. اگر برنج شما نیم دانه است، 3 تا 4 ساعت برای خیساندن برنج کافی است.

2- هل‌ها را در لیوانی از گلاب قرار دهید و کناری بگذارید. برنج خیسانده شده را در دیگ یا قابلمه بدون درب روی حرارت زیاد قرار دهید تا زمانی که آب برنج به جوش بیاید. توجه کنید که قبل از اضافه نمودن سایر مواد اولیه، برنج به آرامی باید بپزد تا زمانی که کاملاً چسبناک شود. به طور کلی برنج باید بافتی لطیف و صاف بدون اثری از برنج اصطلاحاً زنده داشته باشد. (در این مرحله از هم زدن برنج خودداری کنید.)

3- بعد از اینکه آب برنج کاملا خشک شد، زعفران را در سه مرحله به ظرف اضافه کنید و هم بزنید. توجه داشته باشید که در این مرحله از بیم ته گرفتن شله زرد، آب به آن اضافه نکنید. چرا که در مرحله بعدی، شکر اضافه می‌شود و موجب آب انداختن برنج می‌شود.

4- شکر دومین ماده‌ای است که به این نذری اضافه می‌شود. بعد از چند قل جوشیدن، هل یا عرق هل همراه با گلاب را در چند مرحله اضافه می‌کنیم. درصورت تمایل، خلال‌‎های بادام را در گلاب خیسانده سپس حدود 20 دقیقه قبل از تمام شدن مراحل پخت به شله زرد اضافه نمایید.

5- در پایان، ترکیب به دست آمده را مخلوط می کنیم تا مواد به خوبی به خورد هم بروند. این ترکیب را به مدت ۱ ساعت با قرار دادن دم کنی روی قابلمه یا دیگ، روی حرارت ملایم قرار می‌دهیم.

چه کار کنیم شله زرد آب نیندازد؟

یکی از اشکالاتی که بعد از پخت برای شله زرد به وجود میاد، آب انداختن شله زرد هست. از دلایل آب انداختن شله زرد اضافه کردن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. اضافه کردن آب در اواسط پخت به برنج! به همین دلیل ما بیشترین میزان آب لازم برای شکفتن برنج رو در نظر گرفتیم چون برنج ها کیفیت متفاوتی دارن. با این میزان، تا تبخیر شدن آب و رسیدن به غلظت لازم برنج کاملا شکفته میشه و نیازی به اضافه کردن آب در حین پخت نیست.
  2.  خوب نپختن برنج! بعد از اضافه کردن شکر به شله زرد، برنج دیگه نمیپزه و در این صورت بعد از پخت آب میندازه. پس اجازه بدین برنج به خوبی نرم بشه بعد شکر رو اضافه کنین.
    و دم گذاشتن شله زرد در اخر کار هم باعث میشه که شله زرد شما بعد از پخت آب نندازه.

نکات کلیدی و مهم در تهیه شله زرد نذری:

  • اضافه کردن کره به برنج مانع از ترک خوردن شله زرد بعد از پخت می‌شود.
  • سعی کنید برای تهیه شله زرد از برنج معطر استفاده کنید.
  • هرچه میزان زعفران بیشتر باشد، طعم و عطر شله زرد بهتر می‌شود.
  • اگر زمان مناسب برای تهیه زعفران رقیق شده دارید، چند تکه یخ را در ظرف زعفران قرار دهید تا به رنگ و عطر مطلوب‌تری برسید.
  • پس از سرو شله زرد، از تکان دادن ظرف‌ها خودداری کنید چون این کار موجب آب انداختن شله زرد شما می‌شود.
  • هنگام برگرداندن شله زرد قالبی، ابتدا با لبه تیز چاقو شله زرد را از لبه ظرف جدا کنید.
  • برای جلوگیری از ته گرفتن شله زرد، هم زدن در همه مراحل پخت را فراموش نکنید.
  • در صورت تمایل برای جلوگیری از تغییر رنگ شله ‌زرد از عرق هل به‌جای دانه‌ی هل استفاده نمود.
  • به طورکلی هنگام تهیه شله زرد، برنج نیم دانه را به هر اندازه‌ای ‌که انتخاب می‌کنید، به اندازه دو برابر آن شکر و ۱۲ برابر آن آب تهیه کنید.
  • زمان پخت و آماده شدن شله زرد نذری در حدود 3 ساعت است.
  • برای تزیین این دسر از خلال بادام، خلال پسته و پودر دارچین استفاده نمایید.
  • به یاد داشته باشید، هیچ‌گاه شله ‌زرد را بیش از دو روز در یخچال نگهداری نکنید. بیش‌ از اندازه ماندن این دسر لذیذ در یخچال موجب جذب تمام بوهای موجود در فضای داخلی یخچال می‌شود.
  • بعضی‌ از افراد شله زرد را گرم میل می‎کنند و بعضی‌ها دوست دارند وقتی که سرد می‌شود سرو کنند.

ایده های تزیین شله زرد:

به طور کلی تزیین شله زرد با توجه به مناسبت ها انتخاب میشود. در مراسمی که شله زرد به عنوان نذری درست میشود، معمولا فقط با دارچین تزیین میشود و کلماتی از قبیل یا حسین، یا علی و… روی آن نوشته میشود.

نوشتن کلمات با خلال بادام و خلال پسته هم امکان پذیر است ولی بسیار زمان بر است. برای مناسبت هایی مانند ماه رمضان، گلبرگ گل سرخ میتواند زیباترین ایده تزیین باشد! ترکیب رنگ جذاب سرخابی و صورتی با رنگ اشتها آور زرد، جلوه ای زیبا به سفره های افطاری میدهد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *