بعضی از افراد فکر میکنند که برنجهای دودی به صورت جداگانه کشت میشوند. اما برنجهای دودی طی مراحل تولید تبدیل به برنج دودی میشوند. این نوع برنج رنگ تیرهتری نسبت به برنجهای دیگر دارند. بعضی از مردم این گونه برنج را به صورت خاص مصرف میکنند اما برخی دیگر آن را با برنجهای عطری دیگر مخلوط میکنند و هر دو را کنار هم مصرف میکنند.
این نوع برنج از مرغوبترین ارقام با کیفیت غذایی محسوب میشود که مبدأ آن گیلان است. دودی کردن این نوع برنج به این شیوه است که در یک اتاق به وسیله خردههای چوب درخت دود ایجاد میکنند و این دودها به سمت برنج هدایت میشود تا طعم دود را به خود بگیرد. سپس کیسههای برنج را در جایی به مدت چند ساعت آویزان میکنند و خردههای چوب را به گونهای که فقط دود کند و آتش نگیرد، آتش میزنند.
در گذشته برای ماندگاری بیشتر برنج، برنجها را دودی میکردند. به این دلیل که دود باعث میشود، میکروارگانیسمها در ماده غذایی دیرتر نفوذ کنند و مانع از رشد میکروبها شوند.
نکاتی درباره برنج دودی
در این قسمت از مقاله، 5 مورد از نکات برنج دودی را برایتان شرح میدهیم:
1- چرا برنج را دودی میکنند؟
امروزه فقط برای خوش طعم کردن و تنوع در طعم برنج و همچنین تغییر ذائقه برنج را دودی میکنند. حتی در بعضی از مراسمات خاص، از چوب برای سوزاندن و حرارت دادن به برنج و برای خوش طعمتر شدن آن استفاده میكنند. به این خاطر که پخت غذا با چوب موجب میشود که مقداری از دود وارد غذا شود و عطر و طعم خاصی به آن دهد. در واقع دود باعث میشود میكروارگانیسمها دیرتر در ماده غذایی نفوذ كنند. همچنین تركیبات موجود در دود عمر نگهداری مواد غذایی را افزایش میدهند و مانع از رشد میکروبها در آن میشود.
این نکته را به خاطر داشته باشید که برای دودی كردن مواد غذایی و برنج، از مواد سوختنی خوب استفاده كنید، از چوبهایی كه اسانس و طعم زیادی دارند مانند چوب درخت كاج استفاده نشود و همچنین مواد رنگی داخل مواد سوختنی نباشد.
متأسفانه چون دودی كردن به روش سنتی در کارگاهها یا در خانهها در كشورمان انجام میشود و صنعتی نیست، نمیتوان اطمینان پیدا کرد كه از چه نوع چوبی در فرایند دودی کردن برنج استفاده شده است. به همین علت یکی از نکاتی که باید در مصرف برنج دودی رعایت کنید این است که این نوع برنج را به صورت تفننی و بیشتر از یك بار در هفته مصرف نكنید. به این خاطر که در اثر سوختن چوبهای نامناسبی که با آن برنج دودی درست میکنند، موجب میشود تركیبات سرطانزایی وارد غذا شوند و در طولانی مدت میتواند سبب بروز سرطان شود.
2- برنج دودی را با چه مواد غذایی بخوریم؟
نکته بعدی که باید به آن توجه داشته باشید این است که برای خنثی کردن ترکیبات احتمالی برنج دودی توصیه میشود که آن را با میوه و سبزیجات مصرف کنید.
3- خوردن چه نوع مواد غذایی با برنج دودی توصیه نمیشود؟
سومین نکته از نکاتی که باید به آن توجه کنید، این است که توصیه میکنیم گوشتهای فرآوری شده صنعتی و غذاهای سرخ شده را با برنج دودی مصرف نکنید. به این دلیل که سرخ كردنیها حاوی تركیبات سرطان زا هستند و اگر در روند تهیه این نوع برنج از چوبهای نامناسبی استفاده شده باشد، مضرات آن بیشتر میشود.
4- نحوه نگهداری برنج دودی چگونه است؟
نکته چهارمی که باید به آن توجه کنید، محل نگهداری برنج دودی است. مکانی که برنج را در آن نگه میدارید، باید خنک و خشک باشد تا ماندگاری آن افزایش یابد. کلاً برنج فرآوردهای است كه رطوبت پایینی دارد و دیر خراب میشود و در محیط خنک و خشک تا یک سال به خوبی باقی میماند. همچنین توصیه میشود که این نوع برنج را به صورت آبکش طبخ کنید تا تركیبات مضر احتمالی از طریق آب خارج شود.
5- آیا برنج دودی باعث چاقی میشود؟
نکته آخری که در مصرف برنج دودی باید به آن توجه کنید این است که این نوع برنج به دلیل عطر و طعم مطبوعی که دارد، اشتها را زیاد میکند و در نهایت افراد را به خوردن بیشتر این ماده غذایی ترغیب مینماید. این موضوع باعث افزایش اشتها و در نتیجه منجر به افزایش وزن و چاقی افراد میشود. البته برای تنوع میتوانید گاهی اوقات برنج را به صورت دودی نیز درست کنید اما مصرف بیش از حد و روزانه آن توصیه نمیشود.
ویژگیهای برنج دودی
- خوردن این برنج قند خون را تنظیم میکند. به این دلیل که محتوای گلیسمی آن کم است.
- این برنج به خاطر اینکه حاوی میزان بسیاری از آنتیاکسیدان است، سیستم ایمنی بدن را تقویت و از بروز عفونت در بدن جلوگیری میکند.
- شکل ظاهری این نوع برنج به شکل دانه بلند و قلمی و رنگ آن متمایل به کرم است.
- این برنج به دلیل اینکه دارای ویتامینهایی مثل ویتامین D و همچنین مواد معدنی بسیاری مانند آهن، فیبر و کلسیم است، مصرف آن باعث میشود که استخوانها مستحکم شوند.
- وجود زیاد کربوهیدرات این نوع برنج، انرژی موردنیاز بدن را تأمین میکند.
- این نوع برنج سدیم کمی در خود دارد؛ بنابراین مصرف به اندازه آن میتواند برای تنظیم فشارخون مفید باشد.
شیوه پخت برنج دودی
شیوه پخت برنج دودی تفاوتی با برنجهای معمولی ندارد. اما برخلاف برنجهای معمولی که توصیه میشود بیشتر به صورت کته مصرف شود، در رابطه با این برنج توصیه میشود که به صورت آبکش طبخ شود. به این دلیل که ترکیبات مضری را که ممکن است در برنج وجود داشته باشد، پخت این برنج به صورت آبکش از طریق آب خارج میکند.
برای آشنایی با ویژگیهای برنج دم سیاه کلیک کنید.
خرید برنج دودی
خرید برنج دودی اصل یکی از درخواستهای مهم علاقهمندان برنج است. فروشگاه اینترنتی مشهد برنج با ارائه بهترین و باکیفیتترین انواع برنجهای ایرانی و پاکستانی، بدون واسطه و مستقیم محصولات را به دست شما میرساند و میتوانید با خیالی آسوده از این فروشگاه خرید کنید.
سخن پایانی
ما در این مقاله به معرفی 5 مورد از نکات مهم برنج دودی پرداختیم. این نوع برنج مانند غذاهای دیگر مثل ماهی دودی، به عنوان یک نوع تنوع غذایی خوشعطر و طعم محسوب میشود. علاوه بر این، این نوع برنج به دلیل عطر و طعم بینظیرش میتواند این حس را به شما بدهد که انگار آن را بر روی هیزم در طبیعت طبخ کردهاید. اما توجه داشته باشید که در مصرف آن زیاده روی نکنید و یک بار در هفته این برنج را نوش جان کنید.