شاید پختن برنج راحت و آسان به نظر برسد و با خود بگویید هرکسی میتواند برنج بپزد، درحالیکه نیاز به مهارت بالایی دارد. حتماً تجربه داشتهاید که برنجی که پختهاید، شفته شده یا همچنان دانهدانه یا بهاصطلاح زنده بوده است! در این زمان سؤال پیش میآید که برنج چند دقیقه باید بجوشد و کی باید آن را آبکش کنیم؟ در مورد اینکه بدانیم زمان جوشیدن برنج چقدر است و برنج باید چند دقیقه بجوشد و سپس آبکش کنیم بهتر است با مشهد برنج همراه باشید و این مطلب را دنبال کنید.
برنج را چه زمانی آبکش کنیم
معمولاً پختن برنج چه بهصورت آبکش و چه بهصورت کته برای همه انواع برنجها روش پخت مشابه به هم دارند، تنها تفاوتی که دارند زمان جوشیدن برنج است که مهم به نظر میرسد. در این بخش پختن برنج را مرحلهبهمرحله توضیح میدهیم تا خوب متوجه شوید زمان جوشیدن برنج چقدر است و آبکش کردن برنج چه زمانی است.
برای مطالعه مقاله «فرق برنج تایلندی و هندی» کلیک کنید.
- برنج را به مدت دو ساعت در آب و کمی نمک خیس کنید.
- یک قابلمه بسته به تعداد نفرات و اندازه برنج پرازآب کنید و اجازه دهید به جوش بیاید.
- به مقدار لازم نمک اضافه کنید و سپس برنج را بهخوبی شسته و به آب در حال جوشیدن اضافه کنید.
- این مرحله که مهمترین مرحله است باید دقت کنید که از لحظهی جوشیدن برنج تا هنگام آبکش کردن برنج چقدر باید طول بکشد. معمولاً بسته به اینکه چه نوع برنجی میپزید زمان جوشیدن آن هم متفاوت است. بهعنوانمثال اگر از انواع برنجهای ایرانی میخواهید آبکش کنید مدتزمان کمتری باید بجوشد که مبادا برنج شفته نشود با اینکه دو ساعت نیز در آب خیسخورده. اما اگر از برنج دانه بلند هندی استفاده میکنید زمان بیشتری برای جوشیدن میخواهد.
- بهطورکلی مدتزمان برای پخت برنج از لحظهی جوشیدن برنج تا موقع آبکش کردن بین 8 تا 10 دقیقه متغیر است.
- میزان شعله نیز بسیار مؤثر است حرارت باید متوسط رو به زیاد باشد تا برنج بهخوبی بجوشد و قد بکشد. برای قد کشیدن بهتر برنج هم تجربه ثابت کرده یک لیوان آب سرد حین جوشیدن برنج به قابلمه اضافه کنید.
- برای اینکه بدانید چه موقع باید برنج را آبکشی کنید چند دانه از برنج را امتحان کنید اگر بین دو انگشت یا زیر دندان حس کردید نرم شده و بهراحتی به چندتکه تقسیم میشود هنگام آبکشی برنج است. اما نباید آنقدر نرم و مغز پخت شده باشد وگرنه برنج شفته میشود.
- وقتی برنج را آبکش کردید بههیچوجه آب سرد بر روی آن نریزید به این دلیل که قد کشیدن برنج در آبکش هنوز ادامه دارد. در این مرحله آبکش را تکان دهید تا برنجها زیرورو شوند و به هم نچسبند.
- سپس داخل قابلمه موردنظر کمی روغن بریزید، تهدیگ را اضافه کنید میتوانید برای خوشرنگ شدن تهدیگ مقدار خیلی کم زردچوبه یا زعفران در روغن بریزید تا تهدیگی خوشمزه و خوشرنگ داشته باشید.
- برنج را بر روی تهدیگ بریزید و در قابلمه را دمکنی گذاشته و اجازه دهید با حرارت کم بر روی شعلهپخشکن برنج حدود 45 دقیقه تا یک ساعت دم بکشد.
نکات مهم برای زمان جوشیدن برنج
- از جمله نکاتی که برای زمان جوشیدن برنج بسیار مهم است نوع و مدل برنجی است که قرار است بپزید. اگر میخواهید برنج کی پخته شد ظاهر خوبی داشته باشد حتماً به زمان جوشیدن برنج دقت کنید که زیاد جوشیدن برنج باعث شفته شدن و کم جوشیدن برنج نیز باعث سفت شدن دانههای برنج و زندهبودن آن میشود.
- حتماً برنج را از قبل بخیسانید که همین موضوع بر زمان جوشیدن برنج تأثیر به سزایی دارد.
- قابلمهای که انتخاب میکنید برای پختن برنج نباید از حجم برنج آبکش شده کمتر یا خیلی بیشتر باشد؛ چراکه هر دو بر ظاهر برنج تأثیر دارند.
- با ذکر همهی این موارد اگر باز هم برنج زنده مانده و زمان جوشیدن برنج کم بوده هنگام دم گذاشتن میتوانید یک لیوان آب جوش به برنج اضافه کنید و سپس دم بگذارید.
- اواسط پخت برنج یا هنگام سرو کردن نیز روغن را داغ کنید و بر روی برنج بریزید و خوب مخلوط کنید سپس سرو کنید.
نتیجهگیری
زمان جوشیدن برنج از موارد مهمی است که امکان دارد از ترس اینکه برنج شفته شود سریعاً آن را آبکش کنید یا به خیال اینکه برنج شما دانه بلند خارجی است و نیاز به جوشیدن زیاد دارد، زمان جوشیدن برنج را بالا ببرید و باز برنج شما خراب شود. پس باتوجهبه نکاتی که مشهد برنج در اختیار شما گذاشته امیدوارم بتوانید آشپزی درجه یکی داشته باشید.