برنج نیم دانه ایرانی + آشنایی با همه ویژگی‌های آن

بازدید: 1,199 بازدید
برنج نیم دانه ایرانی

با شنیدن اسم برنج نیم دانه شاید این سؤال در ذهنتان نقش ببندد که منظور برنج شکسته است؟ برنج نیم دانه ایرانی بسته به نوع و ارقام برنج موردنظر اصلی و سالم ویژگی‌های متفاوتی دارد. کیفیت برنج نیم دانه با کیفیت برنج اصلی یکی است و تفاوتی ندارد. در مرحله سفیدکردن و آماده‌کردن برنج که دلایل مختلفی هم در این امر تأثیرگذار هستند، دانه‌های برنج شکسته می‌شوند. همه برنج‌های ایرانی دارای برنج نیم‌دانه هستند. باتوجه‌به اینکه بیشترین برنج ایرانی در منطقه شمال کشت می‌شود می‌توانیم تحت عنوان برنج نیم دانه شمال از آن‌ها صحبت کنیم. در ادامه مطلب از وب‌سایت مشهدبرنج ارائه‌دهنده انواع برنج ایرانی و برنج خارجی به بررسی خصوصیات و کاربردهای برنج نیم دانه ایرانی می‌پردازیم.

برای مطالعه مقاله «آیا برنج پلاستیکی وجود دارد؟ » کلیک کنید.

برنج نیم دانه ایرانی چیست؟

به انواع برنج‌هایی که در مرحله برداشت از زمین یا پاکسازی و در کارخانه شالی‌کوبی شکسته می‌شوند و ابعاد و شکل‌های مختلفی دارند برنج نیم دانه ایرانی گفته می‌شود. نکته مهمی که نباید فراموش کنید این است که برنج نیم دانه نسبت به برنج لاشه و سرلاشه اندازه کوچک‌تری دارد. اندازه برنج نیم دانه یک‌سوم اندازه دانه‌های برنج سالم است و در میان انواع برنج، ریزترین نوع برنج است.

کیفیت برنج نیم دانه کاملاً منعکس‌کننده کیفیت برنج اصلی با دانه‌های سالم است. در حالت کلی برنج‌ها به دودسته گرم و سرد تقسیم می‌شوند. برنج‌هایی که در دسته سرد قرار دارند و دیرتر می‌رسند برنج نیم دانه کمتر خواهند داشت. برنج‌هایی مانند طارم و هاشمی که در دسته برنج‌های گرم قرار دارند و زودتر می‌رسند، به دلیل مقاومت کمتر نسبت به برنج‌های دسته سرد در مرحله سفیدکردن برنج بیشتر خرد می‌شوند. مزیت برنج نیم دانه ایرانی این است که به دلیل شکسته‌شدن نسبت به نوع اصلی خود عطر بیشتری دارد.

کیفیت برنج نیم دانه

دلایل شکسته شدن دانه‌های برنج

بعد از برداشت، برنج جهت خشک‌کردن، سفیدکردن دانه‌ها و بسته‌بندی به کارخانه شالی‌کوبی برده می‌شود. از مرحله برداشت تا سفیدکردن به دلایل زیر ممکن است دانه‌های برنج خرد و شکسته شوند:

  • نارس بودن دانه‌های برنج
  • ضعیف‌بودن دانه‌های برنج
  • حمل‌ونقل غیراصولی
  • آفت‌زدگی
  • تغییرات آب‌وهوایی زمانی که شالی‌ها در حال رسیدن هستند
  • استفاده از کود یا سموم نامناسب
  • فرسودگی دستگاه شالی‌کوبی
  • عدم مهارت لازم برای کار با دستگاه شالی‌کوبی
  • روش نگهداری و انبارداری نادرست

انواع برنج نیم دانه

برنج نیم دانه ایرانی در واقع همان برنج سالم است که در پروسه آماده‌سازی و بسته‌بندی دچار شکستگی می‌شود. اندازه برنج های نیم دانه نصف یا یک‌سوم دانه اصلی برنج است. کیفیت برنج نیم دانه با برنج اصلی تفاوتی ندارد و به دلیل اینکه با الک یا دستگاه بوجاری پاک می‌شوند، یکدست هستند و دانه‌های برنج سالم معمولاً در آن‌ها نیست. برنج نیم دانه انواع مختلفی دارد که در ادامه آن‌ها را بررسی می‌کنیم.

1. برنج نیم دانه درشت

به دانه‌های برنجی که به دو قسمت مساوی یا یک‌سوم دانه اصلی تقسیم شده باشند برنج نیم دانه درشت می‌گویند. برنج نیم دانه ایرانی درشت طعم و عطر برنج اصلی را دارد و می‌توان برای مصرف خوراکی از آن استفاده کرد. علاوه بر کیفیت، اگر در پخت برنج نیم دانه درشت مهارت و دقت داشته باشید، بعد از پخت به‌صورت برنج کامل در می‌آید. فراموش نکنید برنج نیم دانه درشت قیمت کمتری نسبت به نوع سالم خود دارد.

برای مطالعه مقاله «لاغری با سبوس برنج + معرفی فروشگاه برای خرید » کلیک کنید.

2. انواع برنج نیم دانه؛ برنج نیم دانه متوسط

از لحاظ اندازه همانند برنج نیم دانه درشت است با این تفاوت که بیشترین مقدار آن یک‌سوم دانه کامل برنج است. از نیم دانه متوسط در شله‌زرد، غذای کودک و آش‌ها می‌توانید استفاده کنید. به دلیل بافت چسبنده‌ای که دارد طبخ آن به‌صورت تنها توصیه نمی‌شود.

3. برنج نیم دانه ریز

برنج نیم دانه ریز در انواع برنج نیم دانه ایرانی عملاً یک‌چهارم اندازه کامل دانه برنج است. برای خوراک طیور از برنج نیم دانه ریز استفاده می‌شود. همچنین با آرد کردن برنج نیم دانه ریز در صنعت شیرینی‌پزی، قنادی و بیسکوئیت و همچنین طبخ غذاهای کودم می‌توان از آن استفاده کرد.

خاصیت و کیفیت برنج نیم دانه

همان‌طور که در بالا اشاره کردیم انواع برنج نیم دانه ایرانی از لحاظ خاصیت و کیفیت همانند دانه‌های برنج سالم هستند. کیفیت برنج نیم دانه بسته به نوع برنج اصلی که طارم باشد یا پر محصول، می‌تواند متفاوت باشد. هر چقدر کیفیت برنج اصلی با دانه سالم بالا باشد، نوع نیم دانه آن هم کیفیت بالایی خواهد داشت؛ به‌عنوان‌مثال برنج‌های نیم دانه رقم کیفی مانند صدری و هاشمی عطروطعم دلپذیر و ارزش غذایی مناسب‌تری نسبت به انواع برنج پرمحصول دارند. در نتیجه نیم دانه برنج‌های صدری و هاشمی هم معطر خواهند بود و ارزش غذایی بالایی دارند.

برنج نیم دانه شمال

برنج نیم دانه سورت شده چیست؟

برنج‌های نیم دانه به دلیل اندازه و سایز کوچکی که دارند؛ اگر دارای ضایعات زیاد باشند، تمیزکردن آن‌ها در حجم زیاد کاری دشوار است. برای پاک‌کردن و تمیزکردن آن‌ها از دستگاه کالرسورتینگ استفاده می‌شود. این دستگاه که مجهز به دوربین‌های هوشمند و سیستم پرتاب بادی است، دانه‌های برنج نیم دانه ایرانی را به تفکیک رنگ جدا می‌کند. هر دانه‌ای که رنگش متفاوت از رنگ دانه‌های برنج باشد، جدا می‌شود. برنج تفکیک و تمیز شده با دستگاه سورتینگ را برنج نیم دانه سورت شده می‌گویند. مزیت استفاده از این دستگاه‌ها سرعت و دقت بالای آن‌ها است.  

جمع‌بندی

برنج‌هایی که در مرحله برداشت تا سفیدشدن و بسته‌بندی به دلیل مقاومت کمتر شکسته می‌شوند را برنج نیم دانه ایرانی می‌گویند. کیفیت برنج نیم دانه باعث شده است که در طبخ غذاهایی مانند کوفته، شله، شیربرنج، سوپ و…مورداستفاده قرار بگیرد. اگر به دنبال برنج با قیمت مناسب اما عطر و بوی دلپذیر و ارزش غذایی بالا هستید، می‌توانید برنج نیم دانه شمال را انتخاب کنید. استفاده از آن به‌صورت آرد در شیرینی‌جات عطروطعم دلپذیری را ایجاد می‌کند. توصیه می‌کنیم انواع برنج اعم از برنج سالم تا برنج نیم دانه را از فروشگاه‌های اینترنتی باسابقه و معتبر خریداری کنید. فروشگاه اینترنتی مشهد برنج ارائه‌دهنده انواع برنج ایرانی، برنج پاکستانی و برنج هندی با قیمت و کیفیت مناسب است. با ثبت سفارش در مشهد برنج می‌توانید سفارش خود را در کوتاه‌ترین زمان ممکن تحویل بگیرید.

دسته‌بندی آشنایی با انواع برنج
اشتراک گذاری
نوشته‌های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

سبد خرید

هیچ محصولی در سبد خرید نیست.

ورود به سایت