چای سیاه ایرانی با عطروطعم منحصربهفرد خود همگان را جذب میکند. کیفیت برگ چای اصلیترین فاکتور در تولید یک چای خوشعطر و خوشطعم به شمار میآید. بهخاطر تنوع اقلیم آبوهوایی انواع چای سیاه ایرانی در کشور ما کاشته میشود. چای ایرانی علاوه بر ایران، در سرتاسر دنیا محبوب بوده و به دیگر نقاط جهان صادر میشود. بهترین چای ایرانی چای سرگل و بهاره لاهیجان است.
آشنایی با انواع چای ایرانی میتواند در هنگام خرید چای کمککننده باشد. انتخاب فروشگاه مناسب هم در تهیه و خرید چای با کیفیت تاثیر زیادی دارد. چای باکیفیت ایرانی را میتوانید از فروشگاه مشهد برنج تهیه کنید. مشهدبرنج ارائه دهنده انواه برنج و چای ایرلنی با کیفیت است.
برای مطالعه مقاله «نوشیدنی محبوب چای؛ مزایا و خواص چای سیاه» کلیک کنید.
انواع چای سیاه ایرانی؛ درجهبندی چای
چای ایرانی از نظر کیفیت برگ سه دسته درجه 1، درجه 2 و درجه 3 میشود. چای باکیفیت و مرغوب از برگهای جوان و بالایی بوته چای تهیه میشود. انواع چای زرین ساچمهای، سرگل، قلم سوزنی و ممتاز جزء چایهای درجه یک محسوب میشوند. در میان انواع چای سیاه ایرانی، چای درجهدو از برگهای پایینی و قدیمیتر بوته به دست میآید. چای قلم درشت، قلمریز و قلم لیزری چای درجه 2 محسوب میشوند. کیفیت چای درجهدو کمی از چای درجه 1 کمتر است. چای درجه 3 هم از برگهای پایینی و بیکیفیت بوته تهیه میشود. چایهای شکسته، خاکه چای و چای چوب جزو چایهای درجه 3 هستند.
-
چای سیاه لیدی گری تویینینگز آبی – 450 گرم445,000 تومان
-
چای سیاه کیسه ای گلستان بسته 25 عددی27,000 تومان
-
چای سیاه کیسه ای گلستان ارل گری پک 25 عددی40,900 تومان
انواع چای سیاه ایرانی بر اساس فصل برداشت
عملیات چیدن چای در 3 فصل بهار، تابستان و پاییز انجام میشود. چای چین اول یا چای بهاره بهترین چای ایرانی از نظر عطروطعم است. چای چین دوم یا چای تابستانه، به دلیل تابش شدیدتر آفتاب به برگها کافئین بالاتری دارد. عطر این چای نسبت به چای بهاره کمتر و تلخی آن کمی بیشتر است. چای چین سوم یا چای پاییزه کیفیت پایینتری نسبت به دو نوع قبلی دارد.
چای سیاه ایرانی بر اساس نوع فراوری
باتوجهبه نوع عملیاتی که پس از برداشت چای برای فراوری روی آن انجام میشود، به انواع محتلفی تقسیم می شود. انواع چای سیاه ایرانی بر اساس نوع فراوری به شرح زیر است:
1. چای دستی
چای دستی نوعی چای است که تمام مراحل فراوری آن بهصورت سنتی و با دست انجام میشود و از 3 برگ بالایی بوته تهیه میشود. کیفیت این چای به نوع برگ بستگی دارد؛ اگر این چای بهدرستی فراوری شود، یکی از باکیفیتترین انواع چای ایرانی محسوب میشود. چای دستی از برگهای درشت، برگهای ریز، غنچه و ساقه گیاه چای تهیه میشود و اشکال مختلف برگ داخل آن دیده میشود. این چای عطر و طعمی تند و قوی و تلخی کم و گسی ملایمی دارد و برای دمکشیدن به 30 دقیقه زمان نیاز دارد.
2. انواع چای سیاه ایرانی؛ چای زرین (ساچمهای)
این چای از غنچهی بوته گیاه تهیه میشود و هنگامی که تحتفشار دستگاه مالش قرار میگیرد، دور خودش لوله میشود و شکلی ساچمه مانند به خود میگیرد که بهراحتی با دیدن قابلتشخیص است. چای زرین یا ساچمهای عطر زیاد و طعم گس و قوی دارد. مزیت خوب این نوع چای زودتر دم کشیدن نسبت به دیگر انواع چای سیاه ایرانی است. چای زرین به 15 دقیقه زمان برای دمکشیدن نیاز دارد.
غنچه چای به علت قرارگرفتن در بالاترین نقطه بوته گیاه، بیشترین مقدار نور آفتاب را نسبت به سایر برگها جذب میکند که این موضوع باعث میشود که عطر و طعم زیادی داشته باشد به همین علاوه بر کیفیت بالا بهترین چای ایرانی است.
3. بهترین چای ایرانی؛ چای سرگل
چای سرگل معروفترین چای ایرانی است که از 2 برگ و 1 غنچه بوته گیاه چای تهیه میشود. یکی از راههای تشخیص چای سرگل دقت به پیچخوردگی برگهای بالایی تحتفشار دستگاه مالش است. برگهای چای سرگل به علت جوان بودن ریز هستند. این چای عطر بسیار خوب، تلخی کم و گسی بسیار ملایمی دارد. بسیاری این چای را بهترین چای ایرانی میدانند.
4. چای ممتاز
چای ممتاز یکی از انواع چای سیاه ایرانی است. اگر کل برگهای بوته در فصل بهار به چای تبدیل شود، چای ممتاز حاصل میشود. مقداری از برگها پیچخورده و ریز و مقدار بیشتری صاف و کمی بزرگتر هستند. چای ممتاز شبیه به چای سرگل است؛ اما برگهای درشتتر و مقداری هم برگ شکسته داخل آن وجود دارد. عطروطعم این چای بسیار ملایم است و تلخی کمی دارد. رنگ آن تیرهتر است و زود دم میکشد. برگهای پایینی بوته تحتفشار دستگاه مالش شکسته و با برگهای جوان که پیچخوردگی دارند، مخلوط میشوند.
برای مطالعه مقاله «روش های کاشت چای؛ آشنایی با گیاه و شرایط رشد چای » کلیک کنید.
5. چای قلم سوزنی
این چای نیز یکی از انواع چای سیاه ایرانی است که از برگهای بالایی و جوان بوته بهصورت کامل و بدون شکستگی و مقداری ساقه چای تشکیل شده است. چای قلم سوزنی کمیاب است و طعم و عطر ویژهای دارد و میتوان آن را بهعنوان یکی از گزینههای بهترین چای ایرانی در نظر گرفت. به علت تیز بودن نوک برگها از دو طرف، به این چای قلم سوزنی میگویند. عطروطعم این چای بسیار ویژه و شبیه چای سرگل است. این چای طعم سبک و گسی دارد و حس خُشکی جذابی در دهان ایجاد میکند.
6. انواع چای ایرانی: چای کارگاهی
چای کارگاهی وقتی به دست میآید کهبرگهای چای بهجای کارخانه در کارگاه فراوری میشوند و به دلیل مالش کمتر نسبت به چای کارخانهای کیفیت بهتری دارند. این چای از برگهای کامل، برگهای ریز، درشت، برگهای شکسته و مقداری ساقه بلند تهیه میشود و شبیه چای دستی است. اگر فرایند تولید دقیق انجام شود، این چای باکیفیتتر از چای کارخانهای میشود.
7. چای قلم
چای قلم یکی دیگر از انواع چای سیاه ایرانی است که از برگهای پایینی بوته و ساقه گیاه تهیه میشود. این چای سه نوع دارد: چای قلم درشت، قلمریز و قلم لیزر. چای قلم طعمی تلخ و ملایم و کمی هم مزه خاکی دارد. از دیگر ویژگیهای این چای میتوان به دیردم بودن و رنگ قرمز آن اشاره کرد.
8. چای شکسته لاهیجان
چای شکسته یکی دیگر از انواع چای سیاه ایرانی است. چای شکسته لاهیجان از برگهای شکسته در فصل تابستان و پاییز تهیه میشود. این چای تلخی زیاد و عطر کمی دارد. چای شکسته از نظر فصل برداشت و عدم وجود برگهای پیچخورده با چای ممتاز متفاوت است. چای شکسته زود دم و تیرهرنگ است و عطر کمی دارد.
9. انواع چای ایرانی؛ چای باروتی (کله مورچهای)
برگهای چای باروتی بهصورت گلولههای کوچک شبیه به باروت یا کله مورچه هستند. این چای دارای عطر زیاد، رنگ تند، طعم قوی و رنگ، اسانس و ناخالصی است و روش فراوری آن با دیگر انواع چای متفاوت است. چای باروتی به علت ریز و غیرقابلتشخیص بودن با مقدار زیادی خاکه چای مخلوط میشود که بهراحتی از روی ظاهر قابلتشخیص نیست و به علت داشتن رنگ و اسانس نوشیدن آن برای سلامتی مفید نیست.
10. چای چوب
یکی از انواع چای سیاه ایرانی چای چوب است که از ساقه چای و کمی برگ تهیه میشود و همانطور که از اسمش پیداست، از چوب چای تشکیل شده است. این چای عطروطعم کمی دارد و رنگ آن بسیار روشن است. وجود چوب چای میتواند تنظیمکننده رنگ و طعم جدید باشد؛ اما در این چای به علت وجود مقدار زیادی ساقه، چای بیکیفیت است و عطروطعم مناسبی ندارد. اگر به دنبال بهترین چای ایرانی هستید، به سراغ این چای نروید.
11. خاکه چای؛ از انواع چای سیاه ایرانی
برگهای بسیار ریز پودر شده چای که بعد از تفکیک و فراوری باقی میمانند، خاکه چای نامیده میشوند. این چای عطر نامناسب و طعم خاکی و بد و قیمت پایینی دارد و بیشتر در چای کیسهای استفاده میشود و حاوی رنگ و اسانس نیز هست. خاکه چای یکی از بیکیفیتترین انواع چای سیاه ایرانی است.
جمعبندی
چای یکی از محبوبترین نوشیدنیها بین مردم کشور ما است و میتواند خستگی یک روز کاری پرماجرا را از تن خارج کند؛ اما نوشیدن بیش از حد چای در طول روز موجب ازدسترفتن آب بدن شده و میتواند منجر به کمخونی شود. در کشور ما انواع چای سیاه ایرانی کاشته میشود. آشنایی با انواع چای ایرانی به شما در انتخاب بهترین چای ایرانی مطابق با ذائقهی خانواده کمک کند. برای خرید و تهیه انواع چای مرغوب ایرانی می توانید به وب سایت مشهد برنج مراجعه و ثبت سفارش کنید.