یکی از محصولات غذایی که نسبت به هر محصول دیگر مقدار بیشتری آرسنیک دارد، برنج است. آرسنیک برنج از نوع آرسنیک غیرآلی است که از طریق محیط اطراف و سنگ و خاک جذب و در دانههای برنج ذخیره میشود. یکی از دلایل افزایش سم آرسنیک بالارفتن فعالیتهای آلودهکننده بشر است. برای کاهش آرسنیک در برنج باید از ترفندهای مختلف استفاده کنید، تا از میزان ضررهای آن کم شود. فراموش نکنید که برنجهای ایرانی نسبت به انواع برنج خارجی آرسنیک کمتری دارند. در ادامه مطلب از وبسایت مشهدبرنج به بررسی مضرات آرسنیک برنج و روشهای کاهش آن میپردازیم.
آرسنیک چیست؟
عنصر کمیاب سمی با نشان As که بهصورت ترکیب با دیگر عناصر شیمیایی دیده میشود را سم آرسنیک میگویند. ترکیبات حاوی آرسنیک به دودسته آرسنیک غیرآلی (در خاک و سنگ یافت میشود و قابلحل در آب است) و آرسنیک آلی (در بافتهای جانوری و گیاهی است) تقسیم میشود. فراموش نکنید که آرسنیک غیرآلی خطرناکتر است. آرسنیک برنج از نوع آرسنیک غیرآلی است و هنگام مصرف برنج باید تاحدامکان میران آرسنیک کاهش داد شود.
دلیل وجود سم آرسنیک در برنج
آرسنیک بهصورت طبیعی در سنگها، خاک و بی موجود است و میزان آن در هر منطقه میتواند متفاوت باشد. منابعی که دارای آرسنیک هستند عبارتاند از:
- برخی از علفکشها و آفتکشها
- کودهای فسفاته
- نگهدارندههای چوب
- فعالیتهای معدنی
- ضایعات صنعتی
آرسنیک برنج از طریق خاک محل کشت و آب موجود برای آبیاری، در دانههای برنج ذخیره میشود. همچنین استفاده از کودهای فسفاته و یا آفتکشها هم میتواند میزان آرسنیک را در برنج افزایش دهد. فراموش نکنید که میزان آرسنیک در انواع برنج متفاوت است. برنجهایی که دارای عطر و بوی مناسب و عالی هستند، میزان آرسنیک کمتری دارند.
برای مطالعه مقاله «بهترین زمان خرید برنج » کلیک کنید.
مضرات آرسنیک برای بدن
مضرات آرسنیک برای بدن زیاد است و در حالت کلی علائم مسمومیت با آرسنیک یا مرگموش عبارتاند از:
- گرفتگی عضلات
- تهوع و استفراغ
- متورم یا قرمزشدن پوست
- ریتم غیرطبیعی قلب
- اسهال
- سوزنسوزنشدن انگشتان دستوپا
اگر میزان آرسنیک در بدن افزایش پیدا کند و بدن مدت طولانی در معرض آرسنیک قرار بگیرد، منجر به سرطان میشود. سرطانهای کلیه، پروستات، خون، مثانه، ریه و سیستمهای لنفاوی انواع آن هستند. همچنین باعث افزایش فشارخون، انسداد یا تنگی رگهای خون، بیماریهای قلبی و دیابت نوع 2 هم میشود.
روشهای کاهش آرسنیک در انواع برنج مصرفی
روشهای کاهش آرسنیک در انواع برنج مصرفی کمک میکند تا علاوه بر کاهش مضرات آن، برنج سالمی را مصرف کنید. به دلیل اینکه آرسنیک بیشتر در پوسته برنج قرار دارد، یکی از راههای کاهش میزان آن در برنج، آسیابکردن و سبوس گیری دانههای برنج است. فراموش نکنید که این کار باعث میشود تا میزان مواد مغذی آن هم کاهش پیدا کند. شستن برنج با آب عاری از آرسنیک قبل از پخت، تا میزان 57 درصد میزان آرسنیک برنج را کم میکند.
برای کاهش بیشتر میتوانید قبل از پخت برنج را چند ساعت خیس کنید. در زمان پخت برنج حتماً از آب کافی استفاده کنید. توجه داشته باشید که میزان آرسنیک در برنجهای قهوهای و برنجهایی که در فصل خشک رشد میکنند آرسنیک بیشتری دارند. روش پخت برنج بهصورت آبکش هم به کاهش میزان آرسنیک در انواع برنج ایرانی کمک میکند.
پخت برنج با آب زیادی چه تاثیری بر میزان آرسنیک برنج دارد؟
طی تحقیقات انجام شده در انواع برنج قهوه ای، فلزات و سموم با کمک آب گرم و در انواع برنج سفید، فلزات و سموم با آب سرد خارج میشوند. بهترین روش برای کاهش میزان آرسنیک در برنج، پختن آن با مقدار آب زیاد و حفظ مواد مغذی آن است. در این روش برای حفظ مواد مغذی و ویتامینهای گروه B در قابلمه موردنظر بهازای هر پیمانه برنج خام، 4 پیمانه آب ریخته میشود. بعد از گذشت 5 دقیقه از جوشیدن، برنج را باید آبکش کنید. دوباره برنج را در قابلمه ریخته و این بار بهازای هر پیمانه برنج، دو پیمانه آب میریزید. با تنظیم حرارت اجازه میدهید آب برنج جمع و درنهایت برنج دم بکشد. با کمک این روش میزان آرسنیک موجود در برنج تا میزان 70 درصد کاهش پیدا میکند و ارزش غذایی برنج هم حفظ میشود.
جمعبندی
میزان آرسنیک برنج در انواع برنجهای ایرانی پایین است و بهراحتی می توانید با روشها و نکات گفته شده به کاهش آرسنیک در برنج کمک کنید. سم آرسنیک در برنج یا دیگر مواد غذایی زمانی خطرناک است که مقادیر آن افزایش پیدا کند و بهمدت طولانی وارد بدن شود. تهیه برنج با کیفیت تاثیر زیادی بر روی سالم بودن آن دارد. برای خرید برنج سالم با ارزش غذایی بالا میتوانید به وبسایت مشهدبرنج مراجعه کنید. مشهد برنج یک فروشگاه اینترنتی و ارائهدهنده انواع برنج ایرانی، برنج پاکستانی و برنج هندی است که کمک میکند تا انواع برنج را با قیمت مناسب و کیفیت خوب تهیه کنید. با مشهد برنج میتوانید خریدی مطمئن و دلچسب را امتحان کنید.